Понеделник, 16 Септември 2019г.
Н А Ч А Л О
 English

Европейска инициатива ще подпомага подготовката на проекти у нас
Инициативата за техническа помощ JASPERS започва дейността си в България с проекти в 16 области, за които е отделен бюджет от 1,576 милиона евро. Това каза днес вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/ Матиас Колац-Анен при откриването на семинар за представянето на инициативата в България.

Седем от дейностите, в които ще работи JASPERS са в областта на опазване на околната среда, шест са в сферата на транспорта, един проект е в областта на общинския транспорт /удължаване на софийското метро/ и два са в областта на основни хоризонтални програми. Сред проектите, които ще бъдат разработени с помощта на JASPERS са изграждането на магистрала "Струма", модернизацията на железопътните линии София-Пловдив, София-Драгоман, София-Перник-Радомир, подобряването на навигацията по р.Дунав /Батин-Белене/ и изграждането на интермодален терминал край Русе.

Набелязаните проекти в областта на околната среда са за управление на твърдите отпадъци в София, за изграждането на национален център за третиране на опасните отпадъци, закриване и рехабилитация на депото за твърди отпадъци в Русе и други. Чрез инициативата JASPERS ще се ускори усвояването на средства от структурните и кохезионния фонд, посочи Колац-Анен.

JASPERS ще подпомага кандидатстването с проекти по 7-те оперативни програми на ЕС за България като предоставя анализи, консултации, оценки и всякакъв вид подготвителна работа за изготвяне на документацията на проектите, обясни регионалният мениджър на JASPERS за Южна Европа Норберт Хан.

Програмата е безплатна за новите страни-членки на ЕС и започва работа по покана на правителствата. За България национален координатор на програмата е Министерството на финансите. Реалната европейска интеграция на България е най-важният приоритет на правителството, посочи заместник-министърът на финансите Димитър Ивановски.

Инициативата JASPERS подпомага страните-членки да предават качествени проекти, които да бъдат одобрени по-бързо от ЕК, добави той. JASPERS се осъществява от експерти от комисията, ЕИБ и ЕБВР като седалището на програмата е ЕИБ в Люксембург. Регионални представителства са изградени в Букурещ, Виена и Варшава. Дейността по подготовката на проекти на звеното по JASPERS е ясно разграничена от дейностите, свързани с отпусканите от ЕИБ и ЕБВР заеми, уточниха представителите на инициативата.

Информация: "Дневник"


Календар
« Jan 2019 »
m t w t f s s
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10

© 2010 Хебър - Асоциация на общини от южен централен район